Human Telex Consulting
Emberközpontú fejlesztési megoldások

 

Egy nap, ami a tehetségről szólt

 

 

2017. november 10-én lezajlott a Talent Plantation Tehetségmenedzsment Konferencia. Egy izgalmas és eseménydús programot láthattunk, melyben a tehetség, mint fogalom sokféle perspektívából került bemutatásra.


Dr. Heidrich Balázs a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora Elkényeztetett pályakezdők című előadásával nyitotta a rendezvényt. Tapasztalatai alapján a pályakezdő fiatalok bevonzása és megtartása egyre nagyobb kihívás a szervezetek számára, hiszen az új generáció tagjai előszeretettel váltogatják munkahelyeiket. A „régi módszereket” már nem lehet eredményesen használni a toborzásban. Nem elég az egyetemről kilépőket megcélozni, hiszen a fiatalok többsége már első-másodéves korában elhelyezkedik valahol, így a szervezeteknek szinte versengeniük kell a tehetségekért. Hívhatjuk tehát őket elkényeztetettnek, ám felmerül az idősebb generációk felelősségének kérdése. Tulajdonképpen kinek is köszönhető, hogy a fiatalok megállás nélkül törnek előre keresve a jobbnál jobb lehetőségeket, és hogy nem elégszenek meg a középszerűséggel? Talán nem túlzás azt állítani, hogy ebben az őket felnevelőknek, szülőknek és tanároknak, is óriási szerepük volt és van. Végezetül egy pozitív felütésű mondattal zárult az előadás: „A helyzet súlyos, de nem reménytelen.”

 


Kapcsolódva az előzőekhez a Litvániából idelátogató Victorija Matusevičiūtė a generációk beskatulyázásának veszélyére hívta fel a figyelmet. Szerinte a manapság mindenütt hangoztatott feltételezések, miszerint az X generáció, ilyen az Y, pedig olyan hamisak és félrevezetőek. Nem lehet valakit a születési dátuma alapján leírni, az emberek ugyanis nem egyformák. A generációs kategorizációt téves sztereotípiák működtetik. Ha például az alábbi leírást olvasnánk, ki jelenne meg a lelki szemeink előtt? Arian, 29 éves amerikai fiú, aki filozófiát hallgat az egyetemen, verseket ír, valamint szakálla és bajsza van. Hogy képzelnénk el őt? Meglepődnénk, ha kiderülne, hogy Arian Isa Foster-ről van szó, az amerikaifutball-bajnokság (NFL) játékosáról?

 

 
A mai fiatalokra gyakran azt mondják, hogy önző generáció, akik csak saját karrierükkel törődnek, és nem tudnak elköteleződni egy szervezet iránt. Azonban ugyanezt mondták 20 évvel ezelőtt a most X generációnak elnevezett korosztályról is. Látnunk kell, hogy ezek a jellemzők csupán életkori sajátosságok, nem pedig olyan jellemzők, amik alapján csoportokat különböztethetünk meg.


Ezt az álláspontot képviselte Busch Beáta és Juhász Lili is, akik ugyan két külön generációhoz tartoznak, ám a közös munka során szerzett tapasztalataik szerint több a közös bennük, mint a különböző. Az ő kitartó munkájuknak köszönhető a Talent Plantation Tehetségprogram is, melyet idén először indított el a HTC. A konferencia hátterét adó program olyan fiatalokat karol fel, akik érzik magukban a vezetői ambíciót. A társaság vegyes, hiszen vannak, akik még egyetemre járnak, mások már a munka világában tevékenykednek, de összeköti őket a fejlődés, illetve tapasztalatszerzés iránti vágy. Saját erőbefektetésük, a trénerek és mentorok támogatásával kiegészítve, garantálja a jövő vezetőinek megszületését.

 


Sajnos a szervezeteknek továbbra sincs könnyű dolga, hiszen értékes munkaerőt találni nem egyszerű feladat. Amikor már-már a versenyképességet veszélyezteti a szakemberhiány, a kiváló munkavállalók elköteleződésének biztosítása, a fiatal munkaerő bevonzása és megtartása kulcskérdéssé vált. Ehhez nélkülözhetetlen egy jó tehetségmenedzsment program. A konferencia kerekasztal beszélgetése során négy cég képviselője mesélt saját tapasztalatairól, a náluk bevált módszerekről.


Durcsán Viktória, a Groupama Biztosító Képzés és fejlesztési főosztályvezetője szerint „a Talentmenedzsment valójában egy együttműködésen alapuló csapatjáték, ahol a legfontosabb szabály, hogy minden résztvevő vállalja a szerepét. Az elmúlt két évben a Groupama Biztosítónál gyakorlatban is megtapasztaltuk, hogy ez valójában mit is jelent. Hiszek abban, hogy egy jól kialakított Talent program hosszú távon előnyt jelent, ám ennek gyakorlati működtetése nem mindig egyszerű."


Kozma Noémi, az AbbVie HR vezetőjeként sok éve foglalkozik tehetségmenedzsment programok bevezetésével, működtetésével és eközben sokféle tapasztalatot gyűjtött. Szerinte „a legfontosabb szempont ezekből: hogyan tudjuk elkötelezni a szervezetet; a felsővezetőket, a mentorokat és a többi vezetőt a tehetségprogramok iránt. Ha ez megvalósul, a tehetségek igazi támogató légkörben fejlődnek tovább, ami a szervezetek eredményességének egyik kulcstényezője.”


A CIB Banknál is komoly energiákat fordítanak arra, hogy a tehetségek különböző csoportjait megtalálják és fejlesszék, ezáltal hozzájárulva a motiváltságukhoz és végső soron a bank eredményességéhez. Hódi Attila, a bank trénere igyekszik folyamatosan egyre jobban illeszteni programjaikat a célközönséghez.


A fiatalok előrehaladása és fejlődése nem csak a cégeken múlik, nekik is akarniuk kell, és meg kell ragadniuk a kínálkozó lehetőségeket. Puszta Izabella, az E.ON Hungária Tehetségmenedzsment és Munkáltatói márka szakértője hisz az egyéni felelősségvállalásban és a folyamatos fejlődésben.

 


A délutáni program során nem csak tehetség szakértőket, de tehetségeket is meghallgathattunk. Vendégünk volt Pásztor Dávid, aki ugyan még csak a húszas éveiben jár, de már sikeres vezérigazgató, aki jól menő vállalkozást vezet. Mesélt nekünk az általa bejárt útról, a nehézségekről és buktatókról, valamint arról, hogy mi kellett ahhoz, hogy eljusson oda, ahol most tart. Egy még ifjabb tehetséget is köszönthettünk, Radnóti Rózát, aki gyerek kora óta a zongora megszállottja, jelenleg a Zeneakadémián végzi tanulmányait. Beszélt arról, hogy milyen támogatás kellett neki a sikerei eléréséhez, valamint, hogy ő milyen támogatást igyekszik nyújtani ifjú zenésztársainak, akikben megtalálható ugyanaz az elhivatottság és ambíció, ami benne is.


Ha már a konferencia témája a tehetség volt, nem lett volna kerek egész a mentorprogramok érintése nélkül. Három mentor-mentorált páros beszélgetésének lehettünk tanúi, akik az általuk használt struktúráról, keretrendszerről, sikerekről és eredményekről osztották meg a tapasztalataikat. Kreiter Éva, a Drehet Sörgyárak HR igazgatója, méltán büszke korábbi mentoráltjára, Berkes Áronra, aki ma a Schnedier Electric regionális HR igazgatója. Kapcsolatuk tradicionális főnök beosztottként indult, de ahogy a tehetség utat tört magának, kapcsolatuk is alakult, ma már jó barátként köszöntik egymást.


Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy egy sokszínű és izgalmas tehetség konferenciát zártunk, melyről biztosan állíthatjuk, hogy mindenki haza tudott vinni valamit.

 

« Vissza

Human Telex Consulting Kft.

1015 Budapest, Toldy Ferenc utca 16/C.
Tel: +36 1 214 0204, +36 1 2251576