Human Telex Consulting
Emberközpontú fejlesztési megoldások

Mi kell az Y generációnak?

 

A téma, ami most mindenkit foglalkoztat: mi a titka a fiatalok megtartásának? Súlyos költségeket úszhat meg az, aki tisztában van az új nemzedék igényeivel, elvárásaival.
 

Miért fontos a témával foglalkozni?


A munkaerőtoborzás, a kiválasztás és a betanítás mind költséges és időigényes folyamatok, így a fluktuáció óriási veszteséget hozhat a cégek számára. A korábbi generációkkal ellentétben az Y generáció tagjainak már nem az a célja, hogy megtalálják az egyetlen biztos munkahelyet, ahol hosszú évekig dolgozhatnak, inkább szeretnék kipróbálni magukat több helyen is. Így hát óriási kihívás a munkavállalók számára az, hogy hogyan tudják megtartani a tettre kész és tanulékony, lelkes fiatalokat.


A Talent Plantation program


Cégünk 2017-ben indította el a Talent Plantation nevű vezetői utánpótlás tehetségprogramját, melyben tizennégy fiatal vesz részt. Vannak, akik még egyetemre járnak, vannak, akik már a munka világának aktív tagjai, ami közös bennük az a céltudatosságuk és a fejlődésre való igényük. Őket kérdeztük meg az elvárásaikról.


Egy Y generációs számára milyen a tökéletes munkahely?


„Négy felkiáltással válaszolnék: legyen változatos! adjon nekem teret! érezzem fontosnak magam! legyen hiteles!” (Juli, 20)
 „Számunkra nem hívogató egy olyan munka, ahol csak ülünk egy asztal mögött 8 órában, aztán haza megyünk. (…) Fontos, hogy a vezetőnkben olyan emberre találjunk, akiben megbízhatunk, aki a mentorunk lehet.” (Claudia, 21)
„Egy vonzó vállalat, teremtsen olyan munkaköröket és pozíciókat, melyekben az Y generáció tagjai folyamatosan találkoznak kihívásokkal.” (Bence, 21)
„Az Y generáció tagjai érzékenyebbek a munkahelyválasztás szempontjából, csak olyan cégekhez mennek szívesen, amiről jót hallanak.” (Laura, 21)

És a tévhitek eloszlatása végett…
„Kevésbé fontos tényező például a csocsóasztal, az ingyen kávé vagy a legmodernebb munka-környezet munkavállaló általi biztosítása.” (Dani,26)

 

Mire vágynak igazán? Címszavakban…


Hogyan hasznosítható ez a tudás a szervezetben?


1.   Fontos, hogy állandó visszajelzést kapjanak a vezetőtől! Ne csak a negyedéves teljesítményértékelő beszélgetésen legyen szó róluk.
2.    Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a karrierprogramokra és az utódlástervezésre! Fejlődési lehetőséget, tréningeket kell biztosítani számukra!
3.    Meghatározó jelentőségű a mentori rendszer bevezetése is a tudás megosztására.

 

Összefoglalásként tehát egy Y generációs akkor marad meg egy munkahelyen, ha…


... a cég jó hírnevű, így büszkék lehetnek arra, hogy a céghez tartoznak.
... lehetőséget lát a fejlődésre és a karrierépítésre.
... kellő mértékű támogatást és folyamatos visszajelzést kap.
... a szervezeti célok megegyeznek saját céljaikkal.
... a vezető hiteles és megbízható.

 

 

 

 

« Vissza

Human Telex Consulting Kft.

1015 Budapest, Toldy Ferenc utca 16/C.
Tel: +36 1 214 0204, +36 1 2251576